onsdag 1 februari 2012

Negativ trend pga ideologi?

Svenskt näringslivs årliga mätning av näringslivsklimatet i Kristinehamn är nu presenterat och den analys jag gjorde av förra årets enkät 27/3-11 (se inlägget här) håller även denna gång.
Företagarnas attityd gentemot kommunen försämras och den negativa trenden fortsätter. Enkäten presenteras idag (1/2) i Nkp och det är några resultat i enkäten jag vill belysa.
Företagen upplever en försämrad attityd från politikerna gentemot företagen. En trend som hållit i sig de senaste fyra åren. Detta är mycket bekymmersamt men inte oförståeligt.
Jag tror att det finns två huvudsakliga problem som ligger bakom den negativa trenden.

För det första så finns det ett bristande ledarskap i det röda styret och där med får inte företagen den service de borde få av kommunen. Detaljplaner som inte färdigställs, ineffektiv och bristfällig beredning av ärenden som härrör företag, och bristande information till företagen bidrar till den negativa trenden. Detta visar också enkäten där det framgår att företagen upplever en försämrad dialog med kommunledningen. Det saknas tydliga prioriteringar från politiken till tjänstemännen.

För det andra ställer sig kommunalrådet Bjarne Olsson (S) frågande till enkätens trovärdighet. Jag undrar om han vore lika skeptisk om LO skulle genomfört samma enkätundersökning som nu när det är Svenskt näringsliv som genomfört den.
Och det är väl det som är problemet. Sossarnas äktenskap med fackförbunden skapar problem när en liten kommun som Kristinehamn måste förstå och hantera företagens problem och behov. Hur många företagsbesök har Bjarne Olsson (S) och Anne-Marie Wallouch (V) gjort det senaste året? Finns dialogen med våra företag?
Vi har styrande politiker i Kristinehamns som hävdar att det är den offentliga verksamheten som för samhället framåt och som visar kalla handen mot företag som vill etablera sig och utvecklas i Kristinehamn.

Den negativa företagsattityden har hållit i sig allt för länge i Kristinehamn. Vi måste göra om och göra rätt för att vända den här trenden.
Projektet "Ett attraktivare Kristinehamn" skulle tex varit igång i höstas men har förhalats och är fortfarande inte igång. Ett projekt som aktivt skulle arbeta med de frågor som kan locka hit fler företag, och där med fler innevånare, och därmed mer skatteintäkter, och därmed mer pengar till skola, vård och omsorg, och därmed skapa högre levnadsstandard........

Det sittande styret har nu fått drygt ett år på sig att vända den negativa trenden, men istället för konkreta förslag för att förbättra företagsklimatet så har de senaste tolv månaderna präglas av inre stridigheter mellan S, V och Mp.

Men ett beslut har ialla fall majoriteten fattat som påverkar företagsklimatet: Avskaffandet av LOV.
Ett beslut i helt fel riktning.

/EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar