fredag 8 april 2011

Regionfrågan




Det blev ett klart avståndstagande till ett samgående med Västragötalandregionen vid tisdagskvällens möte i Kristinehamn. En viljeyttring som folkpartiet har tagit till sig.
Det finns en lång rad argument till att det är dags för att ha större administrativa områden att ingå i för att bättre klara av medborgarservicen.
Det handlar bl a om att:
- höja utbildningsnivån och trygga behovet av kompetens
- öka jämställdheten och mångfalden för att skapa bättre livsmiljöer
- öka företagandet och stimulera entreprenörskap
- utvidga och sammanlänka lokala arbetsmarknadsregioner genom ökad kollektivtrafik såväl lokalt som till närbelägna centra, nationellt och internationellt, snabbtåg till de större städerna i Sverige och till Oslo samt förbättrad infrastruktur
- tillgänglighet i hälso- och sjukvården
- erbjuda universitetsstudier med hög kvalité och med goda möjligheter till forskning
- institutionaliserad samverkan med Oslo
- samverkan kring Vänern som vattenresurs
- E 18
Var kan vi då få det bästa utbytet mot ovannämnda bakgrund väster-, österut eller att behålla Värmland som egen region. Eftersom hela projektet bygger på ett större antal innevånare än de ca 270000 som nu bor i Värmland måste ett sådant alternativ kompletteras med förhandlingar med näraliggande regioner för att möjliggöra att staketen däremellan blir låga. Vi har idag ett omfattande samarbete och upphandlar vård i Göteborg på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Akademiska i Uppsala samt Örebro Universitetssjukhus. Vid dessa sjukhus kan värmlänningarna få specialistvård. Ska Värmland bilda egen region bygger det naturligtvis på att vi kan fortsätta denna samverkan.
Såsom ärendet ser ut idag i landstinget har vi att ta ställning till om vi ska gå in i Västra Götaland eller förkasta det. Tycker vi inte det är det mest optimala alternativet säger vi ett rungande nej och går en annan väg - exempelvis mot Örebro. Personligen känner jag en stor besvikelse över det här tillståndet eftersom splittringen är så stor i Värmland inte minst inom de olika partierna, därför kändes det välgörande att enigheten var så samstämd i Kristinehamn. Jag kommer personligen att arbeta för en annan lösning än västragötalands- alternativet i landstinget.
Vid det tidigare omnämnda mötet framkom – som sagt – en tydlig viljeinriktning från östvärmlänningarna att söka sig österut och det fanns önskemål om att snabbutreda frågan.
När frågan sist var uppe 2008 förkastades förslaget av olika anledningar men idag finns ett nyvaknat intresse hos Örebro att gå ihop med oss. De argument som framfördes på mötet avseende örebrovarianten är alltså ca 3 år gamla. Det är viktigt för oss i östra Värmland att få veta vad som ligger i Örebros återupptagna intresse och därför ska man snarast göra en utredning för att en gång för alla få veta dagsläget – först då kan vi gå till beslut. Det finns ett stort intresse bland politiker i östra Värmland att få en sådan utredning utförd. Det är också viktigt att vi är delaktiga i hela processen för väljer inte vi, väljer någon annan åt oss, det sistnämnda är det klart sämsta alternativet.

Naeimy Blücher Johansson (FP)
Landstingsledamot för östra Värmland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar