tisdag 13 maj 2014

S, V och Mp vill inte se problemen

Läget för  ekonomin Kristinehamns kommun är mycket allvarligt. 
Flera av våra nämnder går med underskott.
Under kommunstyrelsesammanträdet den 6/5 lyftes åter igen frågan om underskottet i socialnämnden.
Redan efter första kvartalet 2014 visar nämnden ett underskott på ca 6 miljoner. 
Ett tjänstemannaförslag lades fram där kommunchefen skulle få till uppgift att återrapportera till KS i september med förslag på förändringar för att komma till rätta med ekonomin i socialnämnden. Socialnämnden har sedan 2010 fått över 50 miljoner kronor som extraanslag(!) och i förslagstexten skriver kommunens ekonomichef att "följer inte nämnderna nu sina budgetar riskeras hela kommunens resultat för 2014". Detta är en ytterst allvarlig varning från ekonomichefen.

Från Alliansens sida tyckte vi att september var alldeles för sent. Om socialtjänsten ligger sex miljoner fel nu, hur ser det då ut i september?
Vi yrkade på att kommunchefen måste komma med sitt förslag innan midsommar om vi ska kunna få till någon förändring under 2014.

Enligt de som suttit med i KS längre än mig utbrast nu den hittills hätskaste debatten i KS.

Vårt vänsterpartistiska  kommunalråd (som sitter med ett högt arvode för att arbeta och ta ansvar för Kristinehamns kommun) kunde inte förstå hur vi från Alliansen kunde "ställa sådana krav"(!).
Ann-Marie Walloch (V) hävdar istället att vi ska luta oss tillbaka och inte kritisera våra "kamrater" i socialnämnden. 
Kommunstyrelsens ordförande var inte sen att hänga på. Bjarne Olsson (S) konstaterar att behovet av älderomsorg ökar och går alltså på samma linje som Ann-Marie Walloch (V): Det finns inget att göra så bättre då att luta sig tillbaka.

Det är djupt beklagligt och mycket oroande att S och V inte tar kommunens ekonomi på allvar. 
Det finns en stort brist på politiskt ledarskap. Att kommunchefen ens skulle behöva få ett sådant här uppdrag från KS är märkligt. Uppdraget borde väl ingå i kommunchefens arbetsbeskrivning? Han som kommunens högsta tjänsteman borde naturligtvis ge högsta prioritet på att hitta lösningar för att komma till rätta med ekonomin i socialnämnden. Framförallt nu när underskottet pågått i så många år. Men då måste han ha också ha stöd från den politiska ledningen. Något han helt uppenbart inte får.
Kommunchefen ansåg att det skulle bli "stressigt" att lägga fram förslag på åtgärder innan midsommar men gick med på att iaf återrapportera det han hade innan semestern(!). 

Det är tydligt att Bjarne Olsson (S) inte vågar att sätta ner foten för att komma till rätta med ekonomin. Han är uppenbart rädd för att trampa Walloch (V) på tårna och där med blir det inga förslag från S och V. 

Var är då Miljöpartiet i allt detta? Jo, dom sitter tysta som möss och nickar plikttroget till allt S och V argumenterar emot. Undrar hur dom ska försvara sig gentemot sina väljare...?

En av mina partikamrater frågade lite skämtsamt på ett av våra veckomöten om vi verkligen ville ta över den här oredan S och V ställt till med under de senaste fyra åren?
Och visst har han en poäng. Kommunens ekonomi är i ett väldigt allvarligt läge och får vi ta över makten i kommunen efter valet blir det att kavla upp ärmarna ordentligt.

Folkpartiet och resten av Alliansen har lagt flera förslag, både i KS och i KF, för att komma till rätta med de ekonomiska underskotten. Detta är något som S,V och Mp notoriskt motsatt sig och nu är vi i det läget vi är. 

Det är helt uppenbart att det inte finns något som helst intresse hos den sittande majoriteten att sköta de kommunala finanserna på ett godtagligt sätt. 

Den motion om att upprätta en HBT-plan som Fp lagt i KF är ett exempel på att att det är mer än bara ovilja om att komma till rätta med ekonomin från S och Vs sida. 
Motionen lades i KF i december 2013 och har ännu inte kommit tillbaka till KF.
Det här handlar naturligtvis om att förslagen kommer från oppositionen och då kan inte socialisterna gå med på dem. Oavsett hur bra dom än är....

Ann-Marie Walloch (V) gick i taket när vi i Alliansen ifrågasatte en nyrekryteringar av en jämställdhetsstrateg nu när kommunens ekonomi ser ut som den gör. 
Tänk om det vänsterpartistiska kommunalrådet och hennes socialistiska vänner visade lika stort engagemang i  kommunens ekonomi som de gör när det gäller jämställdhetsfrågor(!). Då hade vi inte haft dom här ekonomiska problemen i vår kommun. 

Kommentera gärna!

/EH

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar