torsdag 4 september 2014

Vilken verklighet lever Socialdemokraterna i?

Socialdemokraterna under våren: "Någonting har gått sönder i Sverige"
Nu: "Någonting håller på att gå sönder i Sverige".
Vi kan väl hoppas att Socialdemokraterna kommer tillbaka till verkligheten innan valdagen.
Socialdemokraterna i opposition har hållet ett mycket högt tonläge gällande Alliansens politik på riksnivå.
"Välfärden har nedmonterats". Detta trotts att välfärden fått ökade resurser under de senaste åtta åren.
"Skolpolitiken har misslyckats". Detta trots att enorma reformer gjorts i skolan med fokus på kunskap och resultat, och trotts att söktrycket till lärarlinjen nu ökar.
"Sveriges ekonomi har misskötts". Detta trotts att övriga Europa nu ser avundsjukt på hur Sverige lyckats ta sig igenom den största ekonomiska krisen sen 30-talet.
"Alliansens jobbpolitik har misslyckats". Detta trotts att Sverige har högst sysselsättningsgrad i Europa (källa: Eurostat).
Det här är Socialdemokraterna i opposition

I Kristinehamn sitter Socialdemokraterna, ihop med S och Mp, i majoritet.
Här råder det en annan verklighetsuppfattning.
Här är inte bara ekonomin bra, den är "extremt bra" i Socialdemokraternas ögon (Nkp 25/8).

Men hur har sossar, forna kommunister, och miljöpartister egentligen skött kommunens ekonomi? 

Vi kan börja med socialnämnden. Sedan 2010 har socialnämnden i Kristinehamn haft ett budgetunderskott med över 50 milj. Detta till trotts har ordföranden i nämnden, Lars Nilsson (S), gång på gång stått i kommunfullmäktige och påstått att han har full koll på ekonomin(!). Det är uppenbart att det har han inte haft. Genom sin ovilja att ta ansvar står det helt klart att Nilsson (S) inte klarar av sin roll som nämndordförande.
Folkpartiet har ett flertal gånger krävt att nämndens ekonomi måste få en total genomlysning med målet att få ordning på nämndens ekonomi. Detta har S och V kämpat emot med näbbar och klor. Självgodheten har varit total och det finns fortfarande inte tillfredsställande ekonomisk styrning i nämnden.

Tekniska nämnden lider även den av sossarnas likgiltighet. Helt plötsligt visar det sig att avlopps-projektet i Vålösundet gått över sin budget med 25 milj(!). Nämnden har har haft en total avsaknad kontroll och styrning. Det visade sig åter igen när arenabygget på Sannakajen helt plötsligt blivit dubbelt så dyrt. När dessa ärenden lyftes i KS valde nämndens ordförande, Krister Nyström (S), att åka på konferens i Jönköping...
Vi i Folkpartiet kan inte sitta och titta på när ekonomin misskötts på det här sättet.
Vi föreslog att dessa två projekt måste genomlysas och att det måste framkomma vem/vilka som beslutat vad. Det måste utkrävas ansvar även i en kommunal verksamhet. Annars kan samma visa ske igen. Men kommunalrådet Bjarne Olsson (S) ville inte se någon utredning, utan ville blunda för den uppkomna situationen och lägga locket på. Uppenbart ville han även i detta fallet skydda sin egen nämndordförande.

Det Socialdemokratiskt ledda styret i Kristinehamn har under de senaste fyra åren visat att de inte är mogna uppgiften att ta ansvar för Kristinehamn. I kommunhuset surras det om att kommunalrådet lägger sig i saker han inte har med att göra, vilket har lett till frustration bland tjänstemännen.
Kommunens ekonomi är i gungning och tas med en klackspark, vilket visar sig på Nkp´s debattsida den 25/8.  .

Vi i Folkpartiet anser att det får vara nog nu!

Vi vill något annat.
Ska vi klara framtidens ekonomiska utmaningar krävs det ett ledarskap, både politiskt och på tjänstemannanivå, som tar ansvar för hela kommunens verksamhet och som inte gömmer sig bakom tidigare styre, brist på beslut eller sittande majoritet i riksdagen (eller konferenser i Jönköping).
En god ekonomi är avgörande för Kristinehamn om vi ska klara de utmaningar som ligger framför oss.
Som exempel så går var femte elev ut ur grundskolan i Kristinehamn utan fullständiga betyg. Detta är mycket allvarligt. Då duger det inte att skylla resultaten på skolministern, vilket Olsson (S) gör på olika Facebook-inlägg, när skolan (än så länge) är ett kommunalt ansvar.

Kristinehamn behöver ett maktskifte. Kommunen behöver en politisk ledning som vågar se verkligheten som den är.


/EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar