tisdag 23 maj 2017

Näringslivet får betala för majoritetens misslyckande



I dagarna kom resultatet av Svenskt näringslivs senaste mätning av företagsklimatet i kommunen. Trenden har visserligen vänt från 3.1 till 3.2 i övergripande betyg, men om man ska ta resultatet mot den satsning majoriteten presenterade efter förra mätningen så är årets resultat rent bedrövlig. Kristinehamn har nu det fjärde sämsta företagsklimatet i länet(!)

Så vad beror det då att kommunen får så dåligt betyg av näringslivet, trots att majoriteten nu ”storsatsat” på näringslivsklimatet? För mig är svaret mycket enkelt.
Det handlar om attityd.
Attityd mot våra lokala företagare från ledande politiker och tjänstemän i kommunen. Det visar också svaren i enkäten.

Med styrande politiker som kallar lokala företagare för ”girigbukar” och viftar bort mätningen av företagsklimatet med argumentet att ’’’det är ju ändå bara sura företagare som svarar på enkäteten”. Då är det inte konstigt att betyget är botten.
När andra ledande politiker inte kan förstå varför företagen upplever att kommunikationen med kommunen är dålig hen ”anlitar ju lokala företagare för att renovera badrummet”. Då är det inte konstigt att betyget är botten.  
När socialistiska nämndordförande säger att ”verksamheter kan inte drivas bättre än hur kommunen bedriver den”. 
När Närsam bjuder in politiker och tjänstemän på en resa för att träffa lokala företagare och kommunstyrelsens ordförande, och kommunchefen, väljer att inte följa med.
När företagare från andra kommuner kontaktar Kristinehamns kommun om att etablera sig här och får motfrågan från tjänstemän ”Varför då?”.
När den socialistiska majoriteten väljer att blunda för när styrande politiker och tjänstemän agerar vårdslöst med skattebetalarnas pengar och låter investeringsprojekt bli dubbelt så dyra. Då är det inte konstigt att betyget blir botten.
När skolnämnden inte vill se något problem med att när lokala företagare bjuder in skolan för att visa sin verksamhet så kommer ingen från Kristinehamn. Men barn och lärare från angränsande kommuner kommer.
När den socialistiska majoriteten väljer att avveckla Lov (Lagen om valfrihet) med det klassiska socialistiska argumentet att ”rättvisa är att alla ska ha det lika jävligt” och där med ser till att stänga Broängen och inte tillåta konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. Då är det inte konstigt att betyget är botten.

Majoriteten MÅSTE prioritera om. 

Se nu till att ändra attityden hos både politiker och tjänstemän och lär er att se fördelarna med ett starkt lokalt näringsliv!
Det hjälper inte att skylla på handlingsplanen för att vända trenden antogs för sent. Företagsklimatet har dalat sedan vi fick ett socialistiskt styre i kommunen 2010. Och enkäten har visat i princip samma brister ända sedan dess. Majoriteten har snart haft 7 år på sig att ta näringslivsfrågorna på allavar.
Att det skulle vara hög tid att prioritera om nu är en underdrift

Till sist vill jag påpeka att det är inte för oss folkvalda politiker ett gott företagsklimat är viktigt, det är för företagarna själva och ytterst är det viktigt för Kristinehamns innevånare. För om företagarna har bra arbetsvillkor så kommer vi få fler företagare i kommunen. Och med fler företagare så får vi också fler företag och där med fler arbeten.

/EH 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar