onsdag 16 maj 2018

Värmländskt företagsklimat i topp, men inte i socialistiska Kristinehamn....

Igår släppte Svenskt näringsliv resultaten av svaren på sin årliga företagsklimatenkät.
Och betyget har vi sätt förut. Värmland högt, men inte Kristinehamn.
Värmland är ett av de län i Sverige där företagsklimatet ökar mest. Något som är mycket glädjande för vår region. 
Sammtigtid lägger sig Kristinehamn på en pinsam bottennotering efter Eda kommun.
Under det Socialdemokratiskt ledda styret i Kristinehamn så har vi gått från en notering på 4,02 år 2010 till 3,1 år 2018 på en sexgradig skala.

Allt handlat om attityd. 

Enkätsvaren visar samma brister i kommunen som vi sett i så många år nu. Dåliga attetyder från politiker och tjänstemän gentemot kommunens företagare, kommunens upphandlingar och service gentemot våra lokala företag.  
Närsam, som sliter med näringslivsfrågor dagligen, får inte det stöd de behöver och har inte heller inte fått det uppdrag som skulle ändra dessa attityder.






Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets lokala företagsarbete kan inte beskrivas på annat sätt än en katastrof och det behöver till en omedelbar förändring i politiken.
Jag som liberal förstår vikten av att vi har ett gott företagsklimat i Kristinehamn. Det är det som ger förutsättningar till att kommunen kan ha en god service till våra innevånare. 

Företagen är möjligheten till en god välfärd, inte hotet mot. 

Idag finns det inget politiskt ansvar i företagarfrågor. Något av våra socialistiska kommunalråd hävdar säkert det men jag har då inte sätt någon som jobbar aktivt med attetyden gentemot näringslivet. Det usla företagsklimatet är föga förvånande för någon när vi alla kan läsa om den socialistiska majoritetens syn på företagande, näringsliv och privat ägande. 
Den röda fanan svajar sällan så röd som i Kristinehamn(!)

Därför anser jag att kommunfullmäktige borde utse ytterligare ett kommunalråd som enbart har till uppgift arbeta för att attityden och förståelsen hos politiker och tjänstemän i kommunen blir bättre. Ända från läraren i klassrummet till självaste kommunchefen. 
Ett Näringslivskommunalråd skulle innebära att det skulle finnas en folkvald politiker som vi alla kunde utkräva ansvar ifrån. Idag fungerar inte detta. Ingen i majoriten vill (eller har förmågan) att ta detta ansvar.
I den bästa av världar utser kommunfullmäktige Näringslivskommunalrådet utifrån kompetens och intresse, inte lojalitet till partibok.
Näringslivet är så viktigt att det nu är dags att vi satsar pengar på att rädda företagsklimatet i Kristinehamn. 
Annars står vi alla snart utan resurser att sköta de mest grundläggande uppdragen i kommunen. 

I september är det val och ”klimatfrågan” får inte glömmas bort utan måste komma högt upp på agendan.

/EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar