onsdag 4 augusti 2010

Valstafetten Nya Kristinehamns-posten

Publicerat i Nkp 2010-08-04

Karolina Hagegård, (Mp):

En socialtjänstmedarbetare berättade att hon märkt en stor ökning av ansökningar om försörjningsstöd i Kristinehamn. Den största ökningen kom från sjukskrivna som blivit utförsäkrade, enligt alliansregeringens nya regler. Hur känner du inför det?

Svar av Eric Hesselius (Fp)

Tack Karolina för din fråga.
Grundtanken för Alliansen är att alla som kan arbeta ska arbeta. Vi behöver fler som arbetar i Sverige, inte färre. Sjukskrivna skall så fort som möjligt återgå i arbete efter egen förmåga. Tydliga tidsgränser gör att rehabilitering sätts in tidigt och att arbetsförmågan prövas återkommande. Satsningen på en väg från sjukskrivning till arbete hjälper många människor. Flertalet sjukskrivna får ca 80 procent i ersättning och Folkpartiet vill på sikt höja taken så att ännu fler ligger på den nivån. Jag är medveten om att idag faller några personer mellan stolarna men sjukförsäkringsreformen måste utvärderas vidare och försäkringskassans bedömningar om den enskildes arbetsförmåga måste förbättras. Målet i Kristinehamn måste vara att reducera ansökningarna om försörjningsstöd helt. Vi måste vara mer offensiva i vår arbetspolitik och fortsätta att skapa ett bättre företagsklimat i Kristinehamn för att skapa fler arbeten.


Eric Hesselius (Fp) fråga till Helen Einarsson (S)
Hur gynnas glesbygden och i synnerhet Kristinehamn av Ert förslag på införandet av en kilometerskatt på transporter?

2 kommentarer:

  1. Kan inte ni i alliansen komma på något ANNAT sätt att åstadkomma att "rehabilitering sätts in tidigt och att arbetsförmågan prövas återkommande" än att rycka undan mattan under fötterna på folk? "/E/n väg från sjukskrivning till arbete" säger du, men att ta bort folks ersättning erbjuder ju inte i sig en sådan väg! Jag har inget emot en sådan väg! Det är att ni tar ifrån människor deras möjlighet till försörjning om de inte klarar den vägen, som jag har något emot.

    Du är medveten om att människor faller mellan stolarna säger du, och du tycker visst att det är ok. De får offras för den friska majoritetens skull. För det är ju inte som om man inte visste i förväg att en väldig massa sjuka människor skulle bli av med sin försörjning. Försäkringskassan själv varnade innan för att det skulle bli så, och tyckte att förslaget skulle utredas mer INNAN det togs, inte nu, som du föreslår. "Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender har vid flera tillfällen sagt att hon tror att många av de berörda är för sjuka", från denna artikel i SvD: Utförsäkrade kan bli utan pengar http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/utforsakrade-kan-bli-utan-pengar_3722115.svd

    Läkare: "Människor är väldigt oroliga och vissa är så oroliga att de inte orkar längre. Det är det som är det mest allvarliga. Vi ser att människor inte sover längre, har ångest och självmordstankar. En stor del av dem som i dag lever på sjukersättning lider av depressioner och ångestsjukdomar, personer där risken för självmordsförsök är högre. Men sjukförsäkringssystemet gör djupdepressionerna djupare, och förstärker känslan av att man är till besvär och belastning", från denna artikel i DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-varnar-for-sjalvmord-bland-utforsakrade-1.1010716

    Jag hoppas du läser igenom ovan artiklar. De är inte långa.

    SvaraRadera
  2. Tack Karolina för din kommentar. Jag har läst igenom artiklarna och och jag förstår kritiken. Jag kommer att återvända i ämnet lite senare.
    /Eric

    SvaraRadera