måndag 7 februari 2011

Kristinehamns kommun tvingad att köpa Folkets hus

7,5 miljoner kronor har Kristinehamns kommun lagt in i Folkets hus föreningen från en tidigare uppgörelse.
Efter att restaurangskolan i gymnasiet flyttade betalade kommunen 600 000 kronor för de investeringar Folkets hus hade gjort.

I juli förra året lämnade kommunen ett förskott på 330 000 kronor av verksamhetsbidraget under 2011.

I november köpte kommunen biobiljetter för 360 000 kronor till sina anställda som personaljulklappar.

I december lämnade kommunen 225 000 kronor i förskottsbetalning av beställda julbord.

Trots detta har problemen fortsatt och verksamheten visar på ett preliminärt underskott med 1 837 000 kronor för 2010.

Nu går Kristinehamns kommun in och köper Folketshus för 1,5-2,0 miljoner kronor utöver de lån kommunen redan betalar och får då en adjungerad ledamot i föreningens styrelse. Förutsättningen är att föreningen Folkets hus själva inte begär sig i konkurs innan kommunen övertagit fastigheten.

Det man kan fråga sig är hur detta läge kunde uppkomma.
Bar det att kommunen betalat ut anslag i förskott.
Vilken annan förening i Kristinehamn skulle kunna begära förskott på kommande års anslag?
När kommunen har investerat närmare 8,5 miljoner kronor i en verksamhet så borde väl man ha lite bättre uppsikt på investerade pengar?
Dessutom har det under senaste tiden suttit i alla fall två aktiva politiker i Folketshus föreningens styrelse. Har dessa två sett mellan fingrarna när ekonomin rasat?
Jag anser att Kristinehamns skattebetalare kan kräva av oss politiker att vi har bättre koll på de skattepengar som investeras i externa verksamheter.

Värre blir det nu när det ligger ett tjänstemannaförslag till kommunstyrelsen att avslå KFUMs sökta bidrag på 1,1 miljoner för att klara 2011 års verksamhet.
Det finns det tydligen inte pengar till, om man frågar tjänstemännen.

Jag tror att det är rätt beslut, under gällande omständigheter, som kommunstyrelsen har fattat angående Folketshus. Detta beslut är det bästa, eller minst dåliga, för att rädda de skattepengar som investerats i verksamheten.
Bara inte nu kommunstyrelsen går på tjänstemannaförslaget när det gäller KFUM.
Nu är det upp till Bjarne Olsson (s) att kavla upp ärmarna och visa vad den nya majoriteten prioriterar.

Solen börjar värma... Dags för sjösättning snart må hända...

/EH

3 kommentarer:

  1. För det första kan jag säga att biogarfen som kommunen anser att kristinehamn måste ha går back över 1 miljon varje år har drgit all inkomst från konferens och resturang/catering.
    Kommunen brukade ge ett bidrag till bion så att den gick iaf knappt gick runt men det är bortaget, nu har kommunen åter igen gått in och står med ett förlustbidrag till bion så att den varken drar eller ger pengar till folketshus/ grand konferens. Men skulden kvarstår och man kommer inte kunna få ihop pengar snabbt nog för att betala av den. Så det är faktiskt kommunens eget fel att dom måste ta de åtgärder de tar. För alla pengar som kommunen ger är för att hålla bion vid liv och den drar som sagt ner hela föreningen.

    Jag tror jag vet iaf vem en av de personerna du pratar om när du säger "två aktiva politiker i Folketshus föreningens styrelse" och den personen har suttit fast mellan sin post som styrelse medlem och sin post på folketshus. Personen i fråga har inte fått all information och möjligheten att ta vissa beslut eftersom han/hon arbetar på folketshus.

    En annan stor del i det hela är den gamla styrelsen som inte riktigt brydde sig och aldrig har skött sitt arbete och aldrig vågade ta viktiga beslut + att dom satt fast i hur folketshus såg ut för längesedan och vad föreningen hade för funktion då.

    Det är det jag vet och hur jag ser på det

    SvaraRadera
  2. Du skriver att du tror dig veta vem en av "två aktiva politiker i Folketshus föreningens styrelse" är.
    Jag tror du tänker på någon annan.
    Ingen av dessa "två aktiva politiker" har någon post på folketshus.
    Bara styrelseuppdrag.

    /EH

    SvaraRadera
  3. Okej då är det inte den jag tänkte på och då kan jag helt hålla med dig om att de verkar ha kollat mellan fingrarna. Det är till stor del deras fel att Folkets hus hamnat där de är, för att de inte kunnat ta snabba och viktiga beslut.

    SvaraRadera