måndag 26 september 2011

Skilj på skolans och politikens roller

Skolnämndens ordförande i Kristinehamn, Ulf Granhagen (S), flaggade för en tid sedan att han ville ha "mer politik i skolan".
Han menade att på grund av att medlemsantalen i de politiska ungdomsförbunden minskar och sommarens händelser i Norge, måste skolan ta sitt ansvar att skapa mer politiska diskussioner i klassrummen. Med detta utspel verkar Granhagen bortse ifrån rektorns ansvar gällande dessa frågor. Det är rektor som ensam avgör hur det politiska samtalet skall föras på skolan.
Jag förespråkar naturligtvis politisk och demokratisk debatt i alla de former, men jag anser att man bör skilja på skolans och politikens roller.
Jag anser att skolans roll är att lära ut systemet. Hur fungerar samhället, hur går den demokratiska ordningen till, vem bestämmer vad? Skolans uppgift är att utbilda ungdomarna till lyhörda, kritiska och demokratiska medborgare.

Men det är inte skolans roll att leda den politiska debatten. Det är politiken, och det övriga samhällets roll. Att föra politisk diskussion i skolans skapar förutsättningar att representativa särintressen får stort utrymme, som till exempel lärarens egen politiska ståndpunkt.
Skolan skall inte vara en sluten organisation. Samarbete med näringsliv och föreningar ger undervisningen en bredd som skolan ensam får svårt att skapa.
Men det är inte näringslivet och föreningar som styr den offentliga skolan, det är politiken.
Skolan bör absolut lyfta händelserna i Norge, men då inom skolans demokratiska uppdrag.
Vi kan inte ställa skolan till svars för händelserna i Norge, eller att de politiska ungdomsförbunden tappar medlemmar. Det är vi politiker som har misslyckats.

Som Folkpartist kan jag vara stolt åt att Luf i Kristinehamn, och Värmland ökar sitt medlemsantal. Det är inte bara bra för tillväxten inom Folkpartiet, utan även att den politiska, och demokratiska debatten sprids. Genom ungdomsförbunden nås skolungdomar av debatten, och politik kan diskuteras i skolan även om den inte är lärarledd. Risken med att blanda in partipolitik i skolundervisningen är att vissa åsikter kan stå oemotsagda. Det gynnar inte den demokratiska debatten.
Oemotsagda åsikter bör inte heller förekomma här, så kommentera gärna.

Om någon vecka drar nog laxfisket igång.... Börjar bli riktigt sugen att komma ut nu.

Hare!

/EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar