måndag 17 februari 2014

S och V´s jämställdhetsarbete bara tomma ord.

Ett av det röda styrets paradnummer i lokalpolitiken i Kristinehamn har varit genus och jämställdhet. Flera projekt har har drivits igenom i kommunfullmäktige för att stärka kvinnors roll i samhället. Det har varit genusutbildning i skolan, kvinnligt nätverk och jämställdhetsplaner. Kommunfullmäktige har beslutat att lägga en miljon per år i sex år för att utbilda genuspedagoger. Något som vårt vänsterpartistiska kommunalråd var snabb att hänga på och vidareutbilda sig i.
Men hur visar sig det röda styrets genusperspektiv i praktiken? Som kommuninnevånare skulle jag anta att även politiken skulle genomsyras av en strävan att bli mer jämställd.
Efter en snabb koll på kommunens hemsida uppenbarar sig en annan bild av S och V`s jämställdhetspolitik, i alla fall bland ordförandeposterna i våra nämnder.

Här är Socialdemokraterna och Vänsterpartiets jämställda Kristinehamn:

  • Kulturnämnden - Magnus Wallengren (V)
  • Miljö- och byggnadsnämnden - Svante Persson (S)
  • Socialnämnden - Lars Nilsson (S)
  • Tekniska Nämnden - Krister Nyström (S)
  • Valnämnden - Lars Johansson (S)
  • Skolnämnden - Ulf Granhagen (S)
Av sex nämndordförande är sex stycken män.
Inte nog med det så är kommunfullmäktiges ordförande en man (Gunnar Eriksson (S)), likaså kommunstyrelsens ordförande (Bjarne Olsson (S)).
Tittar vi på de kommunala bolagen så ser det inte bättre ut.
  • Kristinehamnsbostäder - Björn Johansson (V) ordf.
  • Kristinehamns Energi - Tommy Ternemar (S) ordf.

Från oppositionens sida ser det betydligt mer jämställt ut. Det är till och med en övervikt av kvinnliga viceordförande. (vise ordförandeposterna innehavs av oppositionen).

  • Kulturnämnden - Cecilia Koch Danielsson (Fp)
  • Miljö- och byggnadsnämnden - Lars Gustafsson (M)
  • Socialnämnden - Linnea Kihlström (Kd)
  • Tekniska nämnden - Mats Hahne (M)
  • Valnämnden - Karin Ehinger (C)
  • Skolnämnden - Jane Larsson C)
Socialdemokraterna och Vänsterpartiets profilering som jämställdhetskämpar är enbart ett populistiskt försök att måla upp en bild av sig själva som företrädare för ett mer jämställt samhälle.
Denna maktstruktur av män är det väljarna forsat kan räkna med om det nuvarande styret får fortsätta att regera efter årets val. 
Män, män och åter medelålders män (om sossen själv får välja)

/EH

1 kommentar:

  1. Några sakfel Eric. Fullmäktige har inte beslutat om en million under sex år. Kommunstyrelsen har beslutat om 964.000:- under ett år och att SKN skulle inarbeta resten i sin ordinarie budget. Den som yrkade på detta var undertecknad. Tyvärr ser verkligheten inte ut så att vi klarar av detta innevarande år. SKN gjorde halt, men för att inte tappa för mycket tid så har SKN gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en genusplan med mätbara mål. Den ska ligga klar för bedömning i maj/juni. Jämnställdhet är en mycket viktig fråga, och du visar på ett problem. Det kommer säkert att rättas till med tiden. Några kommuner har kommit långt och uppmärksammats för sitt fina arbete med jämnställdhet. Frejaskolan i Gnesta, och Ronnaskolan i Södertälje har arbetat länge med detta. Gnesta har jobbar igenom problembilden med jämnställdhet kommunövergripande där alla nämnder och förvaltningar deltagit. Man har lyckats så bra att det till och med höjt pojkars resultat i skolan. Jag skulle kunna skriva en halv uppsats om detta men nöjer mig med dessa synpunkter.
    Må väl Eric! Du har möjlighet att vara med i interpellationsdebatten nu på torsdag i fullmäktige. Då kommer jämnställdheten upp "på bordet".
    Med vänlig hälsning
    Ulf Granhagen

    SvaraRadera