tisdag 17 november 2015

Folks åsikter om invandrare skrämmer mig

Det har blivit ett hårt debattklimat runt invandring och flyktingmottagandet i samhället idag.
Personer i min närhet, som tidigare varit öppna och liberala personer, uttrycker nu åsikter som är både intoleranta och främlingsfientliga. Flera, i mina ögon fullt intelligenta och kritiskt tänkande personer, köper nu SD`s argument rakt av. "Han har allt rätt den där Jimmie" är inte ovanligt att höra under sociala sammanhang. "SD är inte rasister, de är realister".
När Niklas Strömstedt framför en låt om öppenhet och tolerans här om veckan löper kommentarsfälten på sociala medier amok. Människor med helt öppna profiler, där namn och arbetsplats visas, skriver de mest avskyvärda och hatiska inläggen, helt utan skrupler.
Det har blivit rumsrent att uttrycka rasistiska och främlingsfientliga åsikter helt öppet.
Artiklar från hatsidor delas flitigt på sociala medier. Skämt om och övergrepp på tiggande EU-migranter hyllas och sprids på Facebook.  

Man kan naturligtvis argumentera för att det är bra att människors åsikter kommer fram, men vill vi verkligen ha ett debattklimat där rasistiska, populistiska argument och åsikter närapå normaliseras?
Det är nu oerhört viktigt att vi som inte delar dessa åsikter bemöter dem med liberala argument.
Vi måste bemöta dem, även om det är obekvämt och även om dessa åsikter kommer ifrån människor i vår närhet.

Även den politiska kartan håller på att ritas om på grund av denna diskursändring.
Moderater och Kristdemokrater tar nu rejäla kliv åt höger. Moderaterna föreslår att vi ska stoppa asylrätten genom att människor som har rätt att söka asyl skall direktavisas vid gränsen. De vill även införa lokalt tiggeriförbud.
Moderata företrädare har under det senaste året skrivit debattartiklar i Kristinehamns lokalpress som tenderar till att vara rasistiska. Där utmålas EU-migranter som en homogen grupp som antyds vara för lat för att arbeta.
Kristdemokraterna vill införa transitzoner (asylsökningsläger). Förslag som sätter hårdare press på redan utsatta grupper. 
Det annars så liberala Centerpartiet kommer även de med förslag som kommer göra situationen svårare för de flyktingar som nu kommer till Sverige. De vill ta bort Migrationsverkets ansvar att ordna bostäder åt de nyanlända, det ska flyktingarna själva få ordna med (läs om förslaget här).

Sverige befinner sig i en allvarlig situation och det är viktigt att vi seriösa partier tar vårt ansvar.
Vi får inte blunda och bli naiva för de utmaningar vi står inför både på ett riks- och lokalt plan.
Samtidigt är det viktigare än någonsin att vi, som liberaler, står upp för liberala värderingar som för ett öppet och tolerant samhälle.
M, C och Kd kommer inte ställa sig på barrikaderna med SD men Folkpartiet skall inte dras med i den övriga Alliansens högersväng.

/EH

PS: Jag anser att det nu är hög tid att Folkpartiet Liberalerna byter namn till enbart Liberalerna.

Kommentera gärna!


 

1 kommentar:

  1. ♥♥♥

    Sjutton vad bra du är, Eric! :)

    Och ja, jag tycker att det ÄR bra att åsikter kommer fram i ljuset utan rädsla, men för att denna åsiktsfrihet ska uppnå sitt syfte så håller jag också med dig: Vi måste BEMÖTA varandras åsikter! Det är liksom det som är poängen. Inte åsikten i sig, men debatten kring den. Det är fri debatt som skapar ett bra samhälle.

    Och i de åsikter du uttrycker här är iaf du och jag helt på samma sida! :)

    /Karolina, MP

    ♥♥♥

    SvaraRadera