tisdag 10 november 2015

Folkpartiet vill se en handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Vi hör i media nästan dagligen om hur personer, ofta unga, lockas med i nätverk runt våldsbejakande politiska extremistgrupper och generellt råder stor okunskap hos kommuner om hur man bör handskas med frågan om våldsbejakande extremism. 
Enligt Säkerhetspolisens årsbok 2014 är det bekräftat att fler än hundra människor har åkt iväg till Syrien och Irak för att ansluta sig till al-Quaida-inspirerade grupper. Problemet finns i både i storstadsregionerna och på mindre orter.

Kristinehamns kommun arbetar redan idag med den här frågan, men frågan har hamnat i skymundan för andra prioriteringar den sittande majoriteten gjort.

Folkpartiet Liberalerna i Kristinehamn ser allvarligt på radikaliseringen bland unga i vissa grupper. Den våldsbejakande autonoma vänstern, högerextremismen och den islamistiska extremismen utgör hot mot demokratin. Därför lägger vi nu förslag i kommunfullmäktige om att Kristinehamns kommun ska ta frågan om våldsbejakande extremism på större allvar.

Vi vill se en särskild samordnare som jobbar med den här frågan. Samordnaren skall jobba utåtriktat, förebyggande och ansvara för ett lokalt kunskapslyft gällande våldsbejakande extremism. 
Kommunen skall erbjuda anhörigstöd och utbildning så att fler våga agera, trots risken det innebär. Vi anser att kommunen måste försäkra sig om att inte finansiera våldsbejakande rörelser med skattemedel. Därför föreslår vi att alla nämnder och kommunala bolag som tillhandahåller lokaler eller utdelar föreningsstöd måste genomlysa de verksamheter de finansierar och avbryta eventuella stöd till våldsbejakande extremism.


Som människor och medborgare har vi alla ett ansvar att skydda demokratin och våra fri- och rättigheter. Som liberaler vill vi motverka varje tendens till diktatursträvande.

Det vi föreslår kommunfullmäktige att besluta om är

-att kommunstyrelsen tar fram en arbets – och handlingsplan för hur kommunen skall förebygga och kontinuerligt upprätthålla en hög uppmärksamhet på den våldsbejakande extremismen utöver den riska och sårbarhetsanalys som finns idag.

-att kommunstyrelsen tillsätter en särskild samordnare mot våldsbejakande extremism i kommunen. 

-att samordnaren skall bedriva uppsökande verksamhet. Extremism utvecklas inte i ett vakuum. Uppsökande verksamhet kan nå människor vars närhet inte orkar eller kan agera. Vidare kan uppsökande arbete stödja de personer, grupper eller institutioner som finns runt människor som riskerar att radikaliseras.

-att samordnaren skall ta fram ett kraftfullt anhörigstödsprogram. Anhöriga till kristinehamnare som är på väg in i eller som redan befinner sig i våldsbejakande miljöer måste reagera. Både innan och efter att den anhörige agerar för att rädda sin vän eller familjemedlem undan extremismen måste kommunen erbjuda det stöd och den information som krävs. Då kommer fler våga agera, trots risken det innebär.

-att kommunen inte ska finansiera våldsbejakande rörelser med skattemedel. Alla nämnder och kommunala bolag som tillhandahåller lokaler eller utdelar föreningsstöd måste genomlysa de verksamheter de finansierar och avbryta eventuella stöd till våldsbejakande extremism.

-att kommunen arrangerar ett lokalt kunskapslyft. Tecknen på att en eller flera personer är på väg att radikaliseras kan upptäckas tidigare om fler har kunskap om extremismens symboler, uttryck och idéer. De som möter Kristinehamns unga, som lärare, idrottsledare och fritidspersonal, måste veta vilka riskfaktorer och tecken de ska hålla utkik efter och vart de kan vända sig. Kristinehamns kommun måste erbjuda utbildning i dessa frågor.

-att en föreläsning/information sker i kommunfullmäktige om arbetet i Värmland mot våldsbejakande extremism.

/EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar