måndag 9 november 2015

”Kristinehamn för mångfald” har blivit partipolitiskt bunden

”Kristinehamn för mångfald” motverkar nu det de själva utger sig att stå för.

På föreningens Facebook-sida står det att citat: ”Kristinehamn för mångfald är ett partipolitiskt och religiöst obundet antirasistiskt nätverk. Kristinehamn för mångfald är skapat för att stärka sammanhållningen i Kristinehamn och visa att vi ställer upp för varandra oavsett var vi kommer ifrån.”
Så långt är allt bra, om det bara stämde.

Jag är själv med i föreningens Fb-grupp och jag har hela tiden trott att föreningen varit just partipolitiskt obunden. Nu visar det sig att så inte är fallet utan föreningen förefaller nu vara en intresseförening under Vänsterpartiet.

Under helgens manifestation på södra torget i Kristinehamn ställde föreningen flera krav. Bland annat ansåg man att Dublinförordningen slopas, att transportansvaret avskaffas, och att migrationsuppgörelsen mellan regeringen och alliansen skrotas. 
Två partier ingick inte migrationsuppgörelsen med regeringen, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Ytterligare ett krav ställdes av föreningen under manifestationen: Vinstdrivande företag ska inte användas i flyktingmottagandet.

– Riskkapitalister ska inte tjäna en massa pengar på människors lidande, säger Petra Lindroos Jonasson som föreningens talesperson till VF´s reporter. 

Det finns en fråga som Vänsterpartiet drivit hårdare än något annat, nämligen förbud mot vinster i välfärden. Återigen hävdas det att privata aktörer enbart skor sig på utsatta människor. Ingen stans har jag sett att föreningen resonerar runt vilken roll den privata sektorn kan ha för att lösa den flyktingsituation vi har idag. Istället passar förening på att, genom Vänsterpartistiska argument, kasta skit på privata aktörer som naturligtvis har har mycket att bidra och som istället borde ses som en del av samhällsapparaten.  

För mig är det tydligt att det "Kristinehamn för mångfald" nu sysslar med är att propagera för Vänsterpartiets politik.  

Jag som liberal håller helt och fullt med om att arbetet mot rasism och intolerans är mycket viktigt och högprioriterat i dessa dagar. Men jag kan inte ställa mig bakom en förening som så markant driver vänsterpartistisk politik, istället för att bejaka mångfalden i antirasismarbetet.
Socialister hävdar gärna att de besitter någon sorts "moralisk överfilosofi". Sanningen är väl den att historiskt sätt är det inte mångfald som varit socialismens rättesnöre, snarare att alla skall stöpas i samma form. Stalin var nog inte mest känd för att stå upp för minoriteters rättigheter.  

Rasism och intolerans måste bekämpas på alla fronter, men en förening som utger sig för att vara ”partipolitiskt obunden” bör absolut förbli så. Annars kommer ”mångfalden” vara knuten till ”rätt” partibok. 

Selektiv mångfald vill inte jag bidra till. Rasism och intolerans måste vi bekämpa tillsammans! 


/EH

1 kommentar:

  1. Hej Eric Husselius!
    Vad trevligt att du är med i en av våra Facebookgrupper, hoppas du kommer på Tillsammanscaféet någon gång (vi har öppet varje söndag mellan kl. 14.00-16.00 i ABF:s lokaler på Västerlånggatan 21). Du får gärna (om du inte redan gjort det) gilla vår officiella sida Kristinehamn för mångfald där talen från i lördags finns publicerade och där du får mer information om vad vårt nätverk gör för att stärka sammanhållningen i Kristinehamn. Då vet du vad som verkligen sades så du slipper citera fel.

    Ingen av nätverkets koordinatörer är partipolitiskt aktiva så det är beklagligt att du fått uppfattningen att Kristinehamn för mångfald är partipolitiskt. Kristinehamn för mångfald är ett nätverk (ingen förening) som verkar för sammanhållning och mot rasism, detta är givetvis politiskt men inte partipolitiskt. Om en verkligen vill verka för sammanhållning och mot rasism så innebär att en behöver agera på olika plan, bland annat genom att ställa krav på politiker.

    Kristinehamn för mångfald kräver att TUT ska bort. TUT innebär att personer som överlevt flykten till Sverige inte längre ska få permanenta uppehållstillstånd utan bara tillfälliga, vilket innebär en ökad otrygghet för människor. Kraven på att ingen ska tjäna pengar på människors lidande genom exempelvis att ta ut miljonvinster är ju uppmärksamma av andra än Vänsterpartiet, exempelvis har både Expressen (flertalet artiklar) och Svenska Dagbladet (artikelserien ”Den lönsamma asylmarknaden”) uppmärksammat detta och sannolikt är de lika partipolitiskt obundna som vårt nätverk eller är de också ”intresseföreningar under Vänsterpartiet”?

    Förslag och bestämmelser som splittrar och motverkar sammanhållning kommer Kristinehamn för mångfald kritisera och protestera mot – oavsett vem som skapar dem. Kristinehamn för mångfald står med folk och kommer inte ta hänsyn till partipolitik. Vi kommer aldrig acceptera att rasism och splittringspolitik får inflytande, det skadar oss nämligen.

    SvaraRadera