fredag 15 januari 2021

Socialdemokraternas ”plakatpolitik” är och har varit skadlig för Kristinehamn Del 3

”– Jag tycker inte att det har hänt någonting egentligen.”

Oppositionsrådet Olssons (s) intervju i Nkp (Nkp 4/1-21) är ändå rätt så talande. Han anser inte att Kristinehamnssamverkan gjort någonting sedan vi tog över 2019. Ändå har han och hans röda kamrater motsatt sig i princip alla de effektiviseringsförslag vi genomfört för att få kommunens ekonomi på fötter igen. Märkligt att han redan glömt det.

”Bjarne Olsson hoppas också att idrotten ska få de hallar den förtjänar. Han nämner både gymnastiksällskapet och curlingklubben som han anser bör prioriteras.

– För att inte tala om enduron, avslutar han.”

Allt till alla på en gång som sagt….

Det här säger alltså vårt oppositionsråd samtidigt som vi fått veta att om det kommer bli kommunens ansvar att rätta till den dåliga stålkonstruktionen i KTIC (en av 600 punkter som kommunen anser behöver åtgärdas i byggnaden) så innebär bara det en kostnad på ca 15 miljoner kr för kommunen. Ytterligare(!). 

Det här är bara exempel på investeringar vi vet att vi måste göra de närmaste åren i redan befintliga lokaler och behovet är stort som många av er redan vet. Underhållet av kommunens lokaler har varit eftersatt i årtionden. Ändå vill Socialdemokraterna ständigt utöka kommunens ekonomiska åtagande. Obegripligt... 

Har då Socialdemokraterna rustat kommunen för att nu genomföra alla de föreslagna investeringarna samtidigt? Nej, naturligtvis inte.

Socialdemokraternas förslag om större skuldsättning, mindre marginaler och fler investeringar har duggat tätt under de senaste två åren. Och den politiken verkar sossarna fortsätta, helt ogenerat, att driva. 

Det hade varit klädsamt med en gnutta ödmjukhet över de problem vi står inför men hittills har iaf jag aldrig någonsin hört en socialdemokrat säga att de gjort någon som helst felpriotering under sin tid vid makten. Det är som att de lever i en annan värld. 

Socialdemokraterna verkar leva kvar i det ljuva 50-talet när Sveriges industri blomstrade och gav kommunerna möjlighet att genomföra det ena storslagna byggprojektet efter det andra samtidigt som kommunernas verksamhet byggdes ut i den grad att de flesta tillslut glömde bort vad kommunens tjärnuppdrag var.

Så ser inte verkligheten ut idag. Kristinehamns ekonomi krymper samtidigt som behovet ökar. Då går det inte att fortsätta styra kommunen som om kisset i byxan aldrig kommer att kallna.  

Vad är alternativet till Socialdemokraternas plaktpolitik?

Vi ska ta ansvar för Kristinehamns utveckling med ett långsiktigt perspektiv.

Vi måste våga lyfta blicken och se var vi vill att Kristinehamn ska vara om 5 år, 10 år eller rent av 50 år och då går det inte att driva en politik som enbart går ut på att tillfredsställa de som för tillfället skriker högst.

Varje ny idrottshall, varje ny skola eller ny park vi bygger innebär inte bara en investeringskostnad för kommunen. Det innebär också en ökad driftskostnad som varje år måste rymmas inom den ekonomiska ram våra förvaltningar har. 

Samtidigt vet vi att vi måste ha resurser för att skolan ska klara resultatmålen och för att socialen ska klara det ökade behovet av omsorg. Därför är det oerhört viktigt att vi som styr kommunen alltid noga väger varje ny investering mot andra så att vi långsiktigt klarar av att utveckla kommunen i en positiv riktigt.

Det händer mycket bra i Kristinehamn just nu trots alla negativa insändare och utspel i sociala medier. Bostadspriserna går upp, skolresultaten blir något bättre, det lokala näringslivet mår trots pandemin till största delen bra, intresset för investeringar i kommunen ökar och jag upplever ett positivt momentum i kommunen som vi måste svara upp på. Än bättre blir det den dag försvarsmaktens återetablering blir verklighet. 

Men det innebär inte att vi ska utöka kommunens ansvarsområden och där med kommunen utgifter. Istället måste vi fortsätta se över alla våra verksamheter för att jobba effektivare, smartare och mer digitalt för att frigöra resurser till de verksamheter där de behövs som bäst. 

Vi kan inte ständigt besluta om nya investeringar och nya verksamheter utan att samtidigt reflektera om avgränsningarna i organisationen. Frågan vi alltid måste ställa oss är "Vad är det egentliga uppdraget som kommunen har?".

Det svåraste och roligaste jag någonsin gjort

Jag trivs med att leva och bo i Kristinehamn. Det har jag alltid gjort. Att då även få möjligheten att vara med och påverka hur kommunen ska utvecklas och att dessutom få göra det på heltid är för mig ett riktigt privilegium.



Att vara lokalpolitiker är svårt och vi ställs ofta inför svåra och tuffa avvägningar och beslut. Det finns sällan något facit på hur vi i politiken ska agera utan vi måste förlita oss på våra värderingar och vårt förnuft, men att ha uppdraget som kommunalråd är det intressantaste, lärorikaste, svåraste och det roligaste jag hittills gjort.

Avslutningsvis vill jag säga att min sammanfattning inte är menad att vara något personligt påhopp på någon och det är naturligtvis inte så att Socialdemokraterna är ansvariga för alla de problem kommunen dras med.

Det jag vill påvisa är hur den politik som Socialdemokraterna, och deras vänner driver och har drivit, inte rustat kommunen inför de utmaningar vi har. 

Istället har den snarare varit kontraproduktiv och det är därför vi Liberaler tillsammans med Kristinehamnssamverkan de senaste två åren tvingats städa och rensaupp efter ett alldeles för långvarigt socialistiskt styre präglat av kortsiktiga och opportuna beslut. 

Det finns mycket kvar att göra men nu börjar åtgärderna ge resultat och vi kan börja blicka framåt och fortsätta utveckla Kristinehamn till en ännu bättre kommun.

 

Har du synpunkter på mina inlägg, förslag på frågor jag och Liberalerna borde driva eller vill du själv engagera dig i Liberalerna så får du gärna höra av dig till mig.

Tack för att du har läst.

/EH


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar