fredag 5 november 2021

Nej, Centerpartiet är inget offer!

Efter en tids turbulens i Kristinehamnssamverkan lyftes samarbetsavtalet mellan M, C, L, KD och Mp upp för diskussion (20/9) där fyra partier meddelade att vi måste fokusera framåt och att vi ville fortsätta att hedra den överenskommelse vi hade. 

Avtalet innehåller i korthet formerna för hur våra möten ska bedrivas, hur vi ska driva frågor gemensamt, hur vi ska uppträda mot varandra och hur vi ska agera de gånger vi inte kommer överens. I mitt tycke relativt banala saker och mer eller mindre en kopia av det avtal som Värmlandssamverkan arbetar efter i regionen.

Centerpartiet, som då hade synpunkter på avtalet, fick i uppgift att återkomma till majoritetsgruppen med förslag på hur de ville att våra arbetsformers skulle se ut men väljer istället den 6/10 att helt bryta överenskommelsen

Centerpartiet meddelade också att även om ”avtalet spelat ut sin roll” och att vi andra kunde ”använda det för att torka oss där bak med” så kommer de inte bryta samarbetet utan vill att vi ska fortsätta arbeta som vi gör(!). Ja, det vad så det sades och vi var flera på mötet som häpnade över ordvalet. 

Frågan jag ställer mig är hur Centerpartiet kan komma till den slutsatsen att det är bättre att samarbeta utan ordande former än med? Hur tänker sig Centerpartiet att det ska fungera?

Avtalet som slöts mellan M, C, L, Kd och Mp efter valet 2019 och som enligt C nu enbart duger som hygienartikel. 



Vi övriga fyra partier i samverkan valde den 10/10 att åter igen ingå ett samarbetsavtal oss fyra emellan. Avtalet är exakt samma som det tidigare avtalet som alla vi fem partier stod bakom.

I och med överenskommelsen skickade vi ett gemensamt meddelande till Centerpartiet där vi beklagar Centerpartiet valt att lämna avtalet och där vi vädjar om att de omprövar sitt beslut.

Centerpartiet har fram till dags datum inte besvarat vädjan med mer än att de mottagit mejlet.  

Mejlet som skickades till Centerpartiet den 11/10.

Det är alltså inte så att C är "straffade för att de kritiserar" utan valet är helt och hållet Centerpartiets. Det är C som valt att inte komma tillbaka till samverkan med ett annat förslag på avtal, det är C som där med och uttryckligen valt att lämna avtalet, och det är C som fortsatt har valet att ansluta sig till ett avtal igen. 

Utan ett samarbetsavtal i Kristinehamnssamverkan kan diskussionen om strategier, politisk inriktning och prioriteringar inte kunna föras på ett förtroligt sätt och politiska uppgörelser inför våra sammanträden kommer inte spela någon roll. 

Jag kan konstatera att Centerpartiet vid flera tillfällen agerat i strid med avtalet då man valt att rösta med S, V och SD utan att meddela övriga partier i Kristinehamnssamverkan först. Senast det skedde var på  kommunstyrelsen den 14/9 där C i fyra frågor röstade med oppositionen utan att vi övriga informerades om det innan och den 12/10 när C, S, V och Sd valde att samarbeta kring de så kallade "välfärdspengarna".

Det är naturligtvis fullt tillåtet att tycka olika i en samverkan men hela poängen med ett samarbetsavtal är ju att det ska reglera hur vi ska agera i dom situationerna.

Nu lovsjunger Centerpartiet sig själva genom att i Nkp framhålla att det är Centerpartiets förtjänst att "Centerpartiets förslag till insatser" nu genomförs (länk: "Centerpartiet om sina välfärdssatsningar").

Det Centerpartiet inte skriver är att förslagen inte alls kommer från Centerpartiet utan från tjänstemännen eller att inget av de övriga partierna i samverkan var emot förslagen. 

Det C inte heller skriver om är hur de genom sitt agerande frångått de principer och regler de själva varit med och beslutat om. Istället tog de hjälp av SD, V och S för att pressa igenom förslag som inte var fullt finansierade i KS. 

Att varje beslut om satsningar ska vara fullt finansierade har varit en huvudregel för Kristinehamnssamverkan och något som vi Liberaler fortsätter att trycka hårt på. 

Kristinehamns kommun får inte bli en lekstuga för varken Centerpartiet eller andra att härja fritt i. En organisation med ca. 2.500 anställda och en budget på närmare 1,5 miljarder kronor måste ledas genom principer, regelverk och policys om vi ska ha en chans att styra kommunen åt det håll vi vill. Därför är C, S, V och SDs agerande både oansvarigt och oseriöst. 

Centerpartiet har gjort solklart för oss övriga fyra partier att de själva inte ser något som helst eget ansvar i att samarbetet ska fungera, att de själva skulle ha någon roll i att jobba för att förbättra förtroendet mellan oss fem partier. Istället blir jag med flera beskyllda för att inte vara lojala mot Centerpartiet när de gör sina publika utspel (länk: "Centerpartister: Välfärdspengarna har inte gått till det de skulle") mot övriga samverkan.  

För mig kan inte ett samarbete bygga på respekt och lojalitet åt bara ett håll, ett sådant samarbete blir auktoritärt. Respekt kan bara byggas om den upplevs som ömsesidig.

Tyvärr drar jag slutsatsen att det fortfarande är frågan om en nybyggnation av en skola i Nybble som spökar hos Centerpartiet. Den frågan kommer nämligen fortfarande upp när Centerpartiet hamnar i pressande diskussioner i samverkan och överskuggar tyvärr allt för många frågor. 

Centerpartiet innehar ordförandeposterna i Skolan och i Tekniska och även där är det ett påtagligt fokus på prioriteringar som rör Nybble med omnejd när fokus istället borde ligga på måluppfyllelsen i ALLA kommunens skolor och förbättringar av den kommunala servicen och skötsel i HELA kommunen. 

Jag menar kanske inte att C blivit ett enfrågeparti men ska vi klara de utmaningar kommunen står inför kan inte en enskild byggds utveckling överskugga allting annat.

Centerpartiets agerande har kommit upp i ljuset och det är nu allmänt känt att det finns en konflikt i Kristinehamnssamverkan (länk: ”Sprickan är total inom majoriteten”) och jag kan bekräfta att det som står i artikeln stämmer.

Hur väljer då Centerpartiet att bemöta kritiken? Jo, genom att likt en barnunge hävda att ”alla andra är dumma och vi har inte något som helst ansvar själva” (länk:  ”Jane Larsson: ”Vi straffas för att vi kritiserar”). 

Centerpartiet måste bestämma sig. Vill C ta av sig offerkoftan och ta ansvar för det samarbete de säger sig ingå i, ta ansvar för att arbetet i majoriteten ska fungera och ta ansvar för att leda kommunen i majoritet tillsammans med oss andra? Vill de det så krävs det enligt mig ett samarbetsavtal vi alla fem kan ställa oss bakom.

Själv tycker jag hela den här situationen är jättetråkig. Framförallt för den omställning vi jobbar med i Kristinehamn. För det är inte först och främst sakpolitiken vi i Kristinehamnssamverkan inte kommer överens om, det är formerna för samarbetet.

På det personliga planet är det här ständiga tjabblet med Centerpartiet fruktansvärt energikrävande. Istället för att vi fem partier stöttar och lyfter varandra kommer det hot, initieringar och tyvärr personliga påhopp från C som vi andra blir tvungna att hantera.  

För mig är det nu oerhört viktigt att vi andra fyra partier fortsätter att samarbeta med ömsesidig respekt och förtroende för varandra och jag hoppas och vädjar till Centerpartiet att komma till sans och återigen hedra en överenskommelse med oss andra. Jag tror fortfarande på samverkan mellan M, C, L, Mp och Kd och vår förmåga att komma överens om en politik som fortsätter att skapar en än bättre kommun för kristinehamnarna.

/EH

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar